Αναδημοσιεύεται επιστολή του κ. Μάνθου Δημητρίου προς την εφημερίδα ‘ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ’ στη στήλη “Γράμματα Αναγνωστών” που νομίζουμε ότι θα τη βρείτε άκρως ενδιαφέρουσα…

“Κύριε διευθυντά
Το άρθρο σας στο φύλλο της «Κ» της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου 2020, με τίτλο «Επιστρέφοντας από τον πλουν κατά τοιχαρχίες», μου δίνει την ευκαιρία να κάνω γνωστά ορισμένα πράγματα άγνωστα στο ευρύ αναγνωστικό σας κοινό.

 

Όταν πλέουν τα πολεμικά μας πλοία, για οποιονδήποτε λόγο, ο πλους γίνεται με το πλήρωμα διηρημένο σε «φυλακές» ή σε «τοιχαρχίες». Οι «φυλακές» είναι τρεις, δηλαδή το πλήρωμα κάνει βάρδια 8 ώρες το εικοσιτετράωρο. Οταν ο πλους γίνεται κατά «τοιχαρχίες» το πλήρωμα διαιρείται στα δύο, «αριστερότοιχοι» και «δεξιότοιχοι», και κάνει βάρδια ανά 6 ώρες, δηλαδή 12 ώρες το εικοσιτετράωρο. Αυτά σε κανονικές συνθήκες πλου. Σε ασκήσεις όμως ή σε καταστάσεις έντασης, όπως η πρόσφατη, σημαίνει συχνά συναγερμός και αυτό προϋποθέτει παμφυλακή, δηλαδή όλοι σε θέσεις μάχης. Μπορεί το πλήρωμα λίγη ώρα μετά τη λήξη της βάρδιάς του και εκεί που νομίζει και περιμένει ότι θα ξεκουραστεί, να ξαναβρεθεί στη θέση του, που προβλέπεται κατά τον συναγερμό, και να παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μετά τη λήξη του συναγερμού, άλλος συναγερμός και άλλος και άλλος, και θα ξανάρθει η ώρα να κάνει την τετράωρη ή την εξάωρη υπεύθυνη βάρδιά του. Και η βάρδια σε ένα πολεμικό πλοίο δεν είναι κάτι το απλό. Είναι υπεύθυνη και κουραστική εργασία. Ας σκεφθούν οι αγαπητοί αναγνώστες της «Κ» τι σημαίνει για την ψυχολογική και σωματική κατάσταση του προσωπικού να ζει σε αυτές τις συνθήκες επί δύο μήνες και μάλιστα υπηρετώντας σε υπερήλικα πλοία των 40 ή 30 ετών, που φρόντισαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών να του διαθέτουν, ώστε να μπορεί να ισχύει το «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».

Ο αρχηγός στόλου στο εμπνευσμένο σήμα του προς τα πλοία του στόλου, έμπλεος πατριωτισμού και ενδιαφέροντος προς το προσωπικό, νομίζω ότι το λέει ξεκάθαρα όταν γράφει: «Η καθολική αναγνώριση και ο σεβασμός στο έργο σας και σε εσάς, πολύτιμο αν και ελάχιστο αντίδωρο… Τώρα είναι η ώρα των υπολοίπων να την ενισχύσουν (τη βεβαιότητα ότι τα νερά τούτα δικά μας είναι και θα μείνουν)». Οι αξιωματικοί και τα πληρώματα του ναυτικού μας έκαναν το καθήκον τους και θα το ξανακάνουν, αν και όποτε απαιτηθεί. Ας κάνουν και οι κυβερνώντες το δικό τους, ενισχύοντας με νέες μονάδες και οπλικά συστήματα και εκσυγχρονίζοντας τα υφιστάμενα στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ας κάνει και ο ελληνικός λαός το δικό του, μη θεωρώντας τις αμυντικές δαπάνες περιττές, ανώφελες και μη αναγκαίες. Ας κάνει το δικό της η ελληνική ομογένεια απανταχού της γης. 

Ας κάνουν, τέλος, το δικό τους και οι έχοντες. Ας βρεθούν κάποιοι νέοι εθνικοί ευεργέτες και ας αποτελέσει ο κ. Πάνος Λασκαρίδης φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.”