Μία μοναδική ιδιαίτερη στιγμή για την ιστορία των Ε/Π του Πολεμικού μας Ναυτικού αποτυπώνεται στον παρακάτω σύνδεσμο. Είναι η στιγμή της άφιξης του πρώτου Ε/Π ΑΒ212ASW από την Ιταλία. Ήταν τότε που το ΠΝ έκανε το μεγάλο άλμα και πέρασε σ’ ένα νέο επιχειρησιακό στάδιο, αυτό του ενεργού ανθυποβρυχιακού πολέμου με ιπτάμενα μέσα. Ήταν το Ε/Π ΠΝ 21 το πρώτο από τα υπόλοιπα 12 τον αριθμό που θα ακολουθούσαν και θα εντάσσονταν στις τάξεις της Διοίκησης Ε/Π Ναυτικού(ΔΕΝ). Δυστυχώς η μοίρα του συγκεκριμένου Ε/Π ήταν να ταυτιστεί με τη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της ΔΕΝ και την απώλεια των τριών ηρώων μας στην κρίση των Ιμίων.

Ήταν η 17 Ιουλίου 1979, όταν το ΠΝ 21 προσγειωνόταν στον ελικοσταθμό Αμφιάλης, προερχόμενο από την Ιταλία με πλήρωμα τους Υποπλοίαρχο Δ. Γούση ΠΝ, ως Κυβερνήτη, τον Σημαιοφόρο (ΕΜ) Γ. Μελέντη, ως συγκυβερνήτη και το Μηχανικό Ανθυπασπιστή Δ. Μαργέτη. Η τότε ηγεσία του Στόλου μας βρισκόταν εκεί για να το υποδεχθεί. 

Τo video αυτό θα ξυπνήσει τις μνήμες αυτών που είχαν τη χαρά και την ευκαιρία να βρίσκονται τότε στις τάξεις της ΔΕΝ, αλλά και θα αποτελέσει ένα αξιόλογο αρχειακό υλικό γενικότερα για το ΠΝ και την Ιστορική του Υπηρεσία. Κινηματογραφήθηκε,από το μέλος του ΕΣΝΑ, τον φίλο μας Βασίλη Ταγκούλη και για τούτο του είμαστε υπόχρεοι και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Στη συνέχεια, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου,  έγινε επεξεργασία του φιλμ από σύγχρονο εργαστήριο, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα της ποιοτικής εικόνας.

Απολαύστε, θυμηθείτε, συγκινηθείτε…