Υποναυάρχου (ε.α.) Βασιλείου Γιαννακάκου ΠΝ και Πλοιάρχου (Μ) (ε.α.) Ματθαίου Δημητρίου ΠΝ

 

Τα τελευταία χρόνια ο Εθνικός μας Ύμνος, που πρέπει να τον ακούμε και να τον ψάλλουμε με σεβασμό και εθνική έξαρση και να ριγούμε στο άκουσμά του, κακοποιείται, δυστυχώς και από στελέχη των Ε.Δ. της χώρας μας.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Έχει θεσπισθεί και αν δεν κάνουμε λάθος, επί υπουργίας του ΥΠΕΘΑ, του κ. Π. Καμμένου, όταν η μπάντα παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο, συγχρόνως να τον ψάλλει το άγημα απονομής τιμών. Δυστυχώς οι άνδρες/γυναίκες του αγήματος δεν είναι και ούτε έχει κανείς την απαίτηση να είναι καλλίφωνοι και επειδή δεν έχει γίνει προηγουμένως κάποια δοκιμή και διδασκαλία, το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Ακούγονται κάτι φάλτσες και ασυντόνιστες με τη μουσική και μεταξύ τους φωνές και επιτυγχάνεται η ακουστική διακωμώδηση του Ύμνου και ο ακούων αντί να ριγεί γελά ή κλείνει τα αυτιά του για να μην ακούει τη χασμωδία. Τελευταίο παράδειγμα το φετινό βράδυ της Αναστάσεως στη Μητρόπολη των Αθηνών, με «δράστη» το παρατεταγμένο άγημα των μαθητών των στρατιωτικών σχολών.

Και τίθεται το ερώτημα: Οι αρμόδιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί δεν ακούν και δεν κάνουν τη σκέψη ότι κακοποιείται έτσι το ιερότερο, μαζί με τη Σημαία, εθνικό μας σύμβολο; Αν θέλουν να συνεχίσουν να ψάλλουν τα αγήματα τον Εθνικό Ύμνο, μπορούν, κάλλιστα, να δημιουργήσουν σε κάθε μεγάλο σχηματισμό μία ολιγομελή χορωδία από στρατεύσιμα ή μόνιμα στελέχη, η οποία να προσκολλάται σε κάθε άγημα αποδόσεως τιμών και να τον ψάλλει. Αν αυτό θεωρείται ανέφικτο, τότε στην προετοιμασία και εκπαίδευση των αγημάτων, ας κάνουν και δοκιμές και διδασκαλία να ψάλλουν σωστά τον Ύμνο και να μην τον κακοποιούν.

Δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από τα αγήματα να είναι καλλίφωνα ή ότι ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο αυθορμήτως, δεν χωρεί. Ας δουν οι αρμόδιοι τι κάνουν τα τιμητικά αγήματα άλλων κρατών με μεγαλύτερη παράδοση από εμάς και μεγαλύτερη επίγνωση του τι σημαίνει άγημα αποδόσεως τιμών, Εθνικός Ύμνος και Σημαία.

Τελευταία απορία μας: Παλαιότερα τα αγήματα αποδόσεως τιμών δεν έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, τον οποίο παιάνιζε μόνον η μπάντα. Ποίων ήταν φαεινή ιδέα  η αλλαγή και σε τι εξυπηρετεί, όταν μάλιστα έχει αυτό το θλιβερό αποτέλεσμα;