Νέα έκδοση: «Ο εχθρός στην πόρτα μας – Νεοοθωμανισμός διαχρονικά σημαίνει Εκτουρκισμός»

Παρουσιάζουμε τη συγγραφική προσπάθεια δύο εξαίρετων επιστημόνων – συναδέλφων, που κατά καιρούς   με άρθρα τους έχουν τιμήσει τον ιστότοπό μας. Πραγματικά πέρα από κάθε άποψη επίκαιρο θέμα αλλά συνάμα και διαχρονικό, που όλους θα πρέπει να μας απασχολεί. Η γνώση της τουρκικής ιδεολογικής σκέψης θα πρέπει να είναι πάντα στο επίκεντρο, καθώς είναι ευκολότερο να αντιληφθούμε τις κατά καιρούς ενέργειες της γείτονος. Καλοτάξιδη η συγγραφική αυτή προσπάθεια την οποία ο Σύνδεσμός μας προάγει και προβάλλει…

Η ανά χείρας μελέτη αναζητεί την απάντηση σε ένα από τα πιο καυτά ερωτήματα που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες, και όχι μόνον, ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή ποια από τις «δύο Τουρκίες» είναι πιο «ασφαλής», ή και λιγότερο απειλητική, ως γείτονας, η Τουρκία της κεμαλικής παράδοσης και του βαθέος στρατο-κράτους ή η κυβερνώσα μεταμοντέρνα αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με το περιούσιο στρατηγικό βάθος που «καπνίζει στις στέγες των σπιτιών από τις υπερκαυκάσιες στέπες ως τα έγκατα της Ανατολίας στις παρυφές του ματωμένου Ευφράτη», οριοθετώντας τα κατά τον Ρ.Τ. Ερντογάν «σύνορα της καρδιάς», τα οποία ωστόσο δεν σέβονται ιστορικά δικαιώματα και διεθνή δίκαια άλλων λαών; Η πρώτη είναι «γνωστή και προβλέψιμη», εριστική και διεκδικητική. Η δεύτερη μοιάζει με μωσαϊκό από αντιφάσεις, που ζυγοσταθμίζει ισλαμισμό και λαϊκισμό, καπιταλισμό και ευρωπαϊσμό, πατριωτισμό και παντουρκισμό, άγνωστη, ακόμη και «απρόβλεπτη», όχι όσον αφορά τις ούτως ή άλλως διατυμπανιζόμενες και ευλαβικά τηρούμενες επεκτατικές και αναθεωρητικές υποσχέσεις, απειλές και προθέσεις της, αλλά αναφορικά με τις διαστάσεις του ρίσκου που αναλαμβάνει, και την ευελιξία στη διαμόρφωση και διαχείριση συμμαχιών. Δεδομένης της σχετικότητας και των εκπλήξεων που επιφυλάσσει η ιστορία, η πρόβλεψη είναι σχεδόν αδύνατη. Έχει, εντούτοις, εξαιρετική σημασία να γνωρίζουμε τα γεγονότα, τα αίτια και τα κίνητρα που εξέθρεψαν είτε τον κεμαλισμό είτε τον οθωμανισμό και τη νεότερη ερντογανική εκδοχή του, καθώς και τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες τους, χάριν όχι της πρόβλεψης, αλλά της πρόληψης ιστορικών καταστροφών και περαιτέρω διασάλευσης της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ιωάννης Βιδάκης, Αρχιπλοίαρχος (Ο) ΠΝ ε.α. Ο Ιωάννης Βιδάκης του Γεωργίου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1962. Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1985 ως Δόκιμος Σημαιοφόρος του Οικονομικού Σώματος, αποφοιτώντας στα τέλη του 1986. Υπηρέτησε σε πολεμικά πλοία και ναυτικές υπηρεσίες, σε επιμελητειακές, εφοδιαστικές και επιτελικές θέσεις.Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έλαβε Πτυχίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και ΜΑ στα Οικονομικά, στα Logisticsκαι στην Εκπαίδευση.Είναι Διδάκτορας του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Δρ. Γεώργιος Μπάλτος Ο Γεώργιος Μπάλτος του Χρήστου είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και ερευνητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας. Επίσης, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ έλαβε MBA στη Χρηματοοικονομική Διαχείριση (Ναυτική Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών, Καλιφόρνια, ΗΠΑ) και ΜΑ σε ειδικές μεταφράσεις (Πανεπιστήμιο Roehampton, Λονδίνο). Υπηρέτησε ως Οικονομικός Αξιωματικός σε πολεμικά πλοία και ναυτικές υπηρεσίες, καθώς και ως επικεφαλής επιθεωρήσεων ποιότητας και προγραμμάτων πιστοποίησης σε εγκαταστάσεις υποστήριξης. Δίδαξε Διαχείριση Ποιότητας σε διάφορες Σχολές σχετικής εξειδίκευσης. Είναι πιστοποιημένος Σύμβουλος Εσωτερικού Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνου Επιχειρήσεων (CIA, CRMA, CCSA). Έχει πλούσια συγγραφική και αρθρογραφική δραστηριότητα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά για θέματα διεθνών σχέσεων, γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας.