Το σκάφος κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό

Αγήνωρ : Το νέο υπερσύγχρονο σκάφος ανορθόδοξου πολεμου του ΠΝ | in.gr

Με ένα νέο, σύγχρονο σκάφος ανορθόδοξου πολέμου που θα φέρει το όνομα «ΑΓΗΝΩΡ», που σημαίνει ανδρείος, ηρωικός, θα ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό. Το σκάφος κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση η παρουσίαση με αντικείμενο την «Ανάδειξη της Ελληνικής Μελέτης / Σχεδίασης και Κατασκευής του Σκάφους ΑΓΗΝΩΡ», με ομιλητές τους Αναστάσιο Κυπριάνη, Μηχανολόγο Μηχανικό (ΕΜΠ) και Παναγιώτη Αλούρδα, Ναυπηγό Μηχανολόγο (MIT) και πρώην αξιωματικό μηχανικό του ΠΝ, προερχόμενο από τη ΣΝΔ.

Το σκάφος ανορθόδοξου πολεμου «ΑΓΗΝΩΡ» θα μπορεί να αναλάβει τις παρακάτω αποστολές:

-Διείσδυσης και Απαγκίστρωσης Ειδικών Δυνάμεων (Insertion and Extraction of Special Operations Forces).

-Αναχαίτισης και Παράκτιας Περιπολίας (Interdiction and Coastal Patrol).

-Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue).

Η μέγιστη ταχύτητα του ΑΓΗΝΩΡ σε κατάσταση πλήρους φόρτου και κατάσταση θαλάσσης 1 (sea state 1) θα είναι άνω των 45 knots στη μέγιστη συνεχή ισχύ των μηχανών (MCR maximum continuous rating). Το σκάφος ανορθοδόξου πολέμου ΑΓΗΝΩΡ θα επιχειρεί σε κατάσταση θαλάσσης 4 (sea state 4). Η ακτίνα ενεργείας του σκάφους στους 35 knots θα είναι 350 nm.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του πρωτότυπου σκάφους ΑΓΗΝΩΡ έχουν ως εξής:

Μήκος ολικό: 17,60 m.
Πλάτος ολικό: 4,20 m.
Βύθισμα: 0,95 m
Εκτόπισμα πλήρους φόρτου: 22 tonnes.
Ωφέλιμο μεταβλητό φορτίο: 4,5 tonnes

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών ο Αναστάσιος Κυπριάνης από τα Ελληνικά Ναυπηγεία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τεχνογνωσία που χρησιμοποιήθηκε.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Αλούρδας, επικεφαλής της Σχεδιαστικής Ομάδας τόνισε ότι το πρωτότυπο ταχύπλοο σκάφος ΑΓΗΝΩΡ είναι ένα σκάφος υψηλών επιδόσεων κατασκευασμένο από αλουμίνιο.

Ο ΑΓΗΝΩΡ έχει γάστρα ολισθακάτου με μεγάλη γωνία ανύψωσης και καινοτόμα χαρακτηριστικά (planing craft with deep V hull).