Η Aselsan, η τουρκική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων κι αισθητήρων, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης του εγχώριου ηχοσημαντήρα ASELBUOY. Η έναρξη του προγράμματος έγινε το 2016, με ιδίους πόρους της εταιρείας. Η πρώτη άφεση από εναέριο μέσο του ASELBUOY συνέβη τον προηγούμενο μήνα, ενώ η ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται να γίνει εντός του έτους. Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το περιοδικό ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

Οι πρώτοι ηχοσημαντήρες «made in Turkey» μπορεί να είναι έτοιμοι για παραγωγή από το τέλος του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με παρουσίαση της Aselsan, τον περασμένο Οκτώβριο, στο 9ο Σεμινάριο Ναυτικών Συστημάτων.Όπως μεταδίδει το «Defence Turkey», στην εκδήλωση μίλησε ο Behcet Karatas, ο επικεφαλής της Aselsan Naval Systems Group. Ο Karatas ανέφερε ότι η εταιρεία ανέμενε τη διάθεση ενός Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) για τις τελευταίες δοκιμές πριν ο ηχοσημαντήρας πιστοποιηθεί για παραγωγή.

Όπως μεταδίδει το «Defence Turkey», στην εκδήλωση μίλησε ο Behcet Karatas, ο επικεφαλής της Aselsan Naval Systems Group. Ο Karatas ανέφερε ότι η εταιρεία ανέμενε τη διάθεση ενός Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) για τις τελευταίες δοκιμές πριν ο ηχοσημαντήρας πιστοποιηθεί για παραγωγή.

Ο ηχοσημαντήρας που ονομάζεται ASELBUOY, ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2016. Ο Karatas σημείωσε πως οι πρώτες δοκιμές από ένα αεροσκάφος Cessna έγιναν το 2018, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν λειτουργούσε σωστά το αλεξίπτωτο. Το πρόβλημα επιλύθηκε και ακολούθησαν νέες δοκιμές. Η Aselsan αναπτύσσει δύο εκδόσεις (παθητικό, ενεργό). Η έκδοση παθητικού ηχομαντήρα πιστευόταν ότι θα είναι έτοιμη για παραγωγή στα τέλη του 2019 και η έκδοση ενεργού ηχοσημαντήρα το 2022.

Ο ηχοσημαντήρας αποτελεί αναλώσιμο σύστημα σόναρ και χρησιμοποιείται συχνά από αεροπλάνα και ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας, με σκοπό τον εντοπισμό υποβρυχίου. Ο ASELBUOY μπορεί να λειτουργεί σε δύο διαφορετικά βάθη (30 και 150 μέτρα) και να μεταβιβάζει ακουστικές πληροφορίες σε εναέρια μέσα και πλοία εντός 20km. Ο ενεργός ηχοσημαντήρας στοχεύει στον εντοπισμό των πλέον προηγμένων υποβρυχίων, τα οποία δεν μπορούν να εντοπίσουν οι παθητικοί ηχοσημαντήρες.