Του Πλοιάρχου (Μ) ε.α. Ματθαίου Δημητρίου ΠΝ – Προέδρου ΕΣΝΑ

 

Το 1985 εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού της Τουρκίας ένα εγχειρίδιο/µελέτη µε τίτλο «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Μεγάλη Ιδέα». Ηταν η δεύτερη, αναθεωρηµένη, επανέκδοση του εγχειριδίου που είχε εκδώσει το 1975 η διεύθυνση στρατιωτικής ιστορίας και στρατηγικών µελετών του τουρκικού γενικού επιτελείου. Ενα εγχειρίδιο µαύρης και ανιστόρητης προπαγάνδας για τη στήριξη των τουρκικών θέσεων σχετικά µε την Ελλάδα, την Κύπρο, τον Πόντο και το Αιγαίο. Στο τέλος του εγχειριδίου και στο κεφάλαιο «Συµπεράσµατα» αναφέρει, εν συντοµία, µεταξύ άλλων: «Αν τα ∆ωδεκάνησα συµπεριλαµβανοµένων και της Σαµοθράκης, της Λέσβου, της Χίου και της Σάµου υποστούν µία επίθεση ή καταληφθούν από ένα κράτος εκτός ΝΑΤΟ, η αποστολή δυνάµεων από τη µητέρα πατρίδα και η προάσπιση αυτών είναι πολύ δύσκολη, επειδή βρίσκονται µακριά από τον κύριο κορµό της Ελλάδας, ακόµη δε περισσότερο αφού, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι αποστρατιωτικοποιηµένα. Η κατάληψη, από µία χώρα εκτός ΝΑΤΟ, αυτών των νησιών µπορεί να είναι κρίσιµη για την Ελλάδα αλλά δεν θα δηµιουργήσει µεγάλο κίνδυνο γι’ αυτήν (sic). Είναι όµως γεγονός ότι από άποψη άµυνας θα δηµιουργήσει στρατηγικά και τακτικά προβλήµατα στην Τουρκία ως προς την άµυνα της Ανατολίας και αιτία οικονοµικής δυσπραγίας και θα θέσει σε κίνδυνο την άµυνα και την ασφάλειά της (sic)».

Αυτά εγράφοντο το 1975 και το 1985. Σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δηλώνει: «Πήγαν και εγκατέστησαν οι Ελληνες στα νησιά (του Αιγαίου) αεροδρόμια, άρματα μάχης, όλμους. Τότε αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα; Η εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας;». Μα τώρα δεν θα πρέπει ο κ. Ακάρ να νιώθει πιο ήσυχος για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας του, σε σχέση με αυτά που έλεγαν οι προκάτοχοί του στο εγχειρίδιο και να μη το θεωρεί απειλή αλλά αντιθέτως να είναι ευτυχής που η Ελλάδα θα μπορεί να τα υπερασπισθεί, αν κάποιος εκτός ΝΑΤΟ τα απειλήσει ή τα καταλάβει, και κατ’ επέκταση να μην απειλείται και η ασφάλεια της Τουρκίας;

Επιτέλους, ας μας πουν οι Τούρκοι πώς τα θέλουν τα νησιά μας, διότι είτε αποστρατιωτικοποιημένα είναι, είτε στρατιωτικοποιημένα μας λέγουν ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Επομένως, τα θέλουν στρατιωτικοποιημένα αλλά υπό τουρκική κυριαρχία. Γι’ αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να προετοιμαζόμαστε και αν χρειαστεί, να επαναλάβουμε το «Μολών λαβέ».