Του Πλοιάρχου (ε.α.) (Μ) Ματθαίου Δημητρίου ΠΝ (Πρόεδρος ΕΣΝΑ)

Διάβασα τη συνέντευξη του αντιστρατήγου ε.α. κ. ∆. Αλευροµάγειρου στο φύλλο της «Κ» της Τετάρτης 20/7/2022 και µου δηµιουργήθηκαν κάποιες απορίες, τις οποίες και εκθέτω.

α) Σε διάφορα σηµεία αναφέρει: «Έφθασα στο Προεδρικό, εγκατέστησα τους στρατιώτες και είπα στον υποδιοικητή να έχει τα αντιαεροπορικά σε ετοιµότητα, αλλά να µη χτυπήσουν πριν µάθουµε τι συµβαίνει…», «Την ώρα που έµπαινα στη Λευκωσία άκουσα έντονους αντιαεροπορικούς πυροβολισµούς…», «Μη χτυπήσεις µε τα αντιαεροπορικά, µου είπε», «Ηταν τα ελληνικά Noratlas… τα χτύπησαν τα ελληνοκυπριακά αντιαεροπορικά…», «Ηµουν στο Προεδρικό Μέγαρο µε τους στρατιώτες και είχα σε ετοιµότητα τα αντιαεροπορικά…». Παρακάτω, όµως, στην ερώτηση του δηµοσιογράφου: Τότε δώσατε τη µάχη στη Λευκωσία; λέει µεταξύ άλλων: «Οι Τούρκοι χρησιµοποίησαν την αεροπορία τους, ενώ εµείς δεν είχαµε ούτε στοιχειώδη αντιαεροπορικά…». Καλά αυτά που ανέφερε προηγουµένως τι έγιναν; Ποια αντιαεροπορικά άκουγε και για ποια έδωσε εντολή να είναι σε ετοιµότητα; Για τα ανύπαρκτα;

β) Αναφέρει ότι ίσως ο πρώτος νεκρός να ήταν ο ταγµατάρχης Ανδρέας Μουζάκης. Πιθανώς ο γενναίος ταγµατάρχης να ήταν ο πρώτος νεκρός του Σ.Ξ. ∆εν θα έπρεπε όµως ο στρατηγός, υπηρετών τότε στην Κύπρο ή έστω αργότερα, να έχει ακούσει ότι ο πρώτος νεκρός αξιωµατικός τα χαράµατα της 20ής Ιουλίου 1974 και πριν γίνει η απόβαση των Τούρκων στην Κυρήνεια ήταν ο ηρωικός υποπλοίαρχος Ελευθέριος Τσοµάκης Π.Ν., κυβερνήτης της κυπριακής τορπιλακάτου Τ3 και οκτώ από τα εννέα µέλη του πληρώµατός της και να το αναφέρει στη συνέντευξή του; Τους αναφέρω εγώ και δεν είναι η πρώτη φορά, σαν µνηµόσυνο και για να τους µάθει και ο κ. Αλευροµάγειρος: Λεωνίδας Βιτουλαδίτης, Κυριάκος Καρέτσος, Νικόλαος ∆εριζιώτης, Νικόλαος Στιβακτάς, Ελευθέριος Κουτσουράδσης και οι Ελληνοκύπριοι Χρήστος Καρεφυλλίδης, Φοίβος Φιέρος και Χριστόδουλος Κεφαλλονίτης. Αιωνία η µνήµη τους.