Μπορεί να είναι εικόνα φύση

Του Υποναυάρχου (ε.α.) Στέλιου Φενέκου ΠΝ*

 

Το 1829 άναψε ο πρώτος φανός του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, στο στόμιο του λιμανιού της Αίγινας, από τον κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια. Μέχρι το 1831, που άναψαν άλλοι δύο φανοί [στις Σπέτσες και στην Κέα], ήταν ο μόνος φανός που κτίσθηκε στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος.
Ο Φάρος “Μπούζα”, που βρίσκεται βορειότερα στα Πλακάκια της Αίγινας, κατασκευάστηκε αργότερα το 1881. Το ύψος του πέτρινου πύργου είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 11 μέτρα.
Σε παλαιότερες φωτογραφίες δίπλα στο Φάρο διακρίνεται η “φαροικία” όπως υπήρχε μέχρι τη δεκαετία του 1950 μεταξύ φάρου και Αγίων Αποστόλων. Σε αυτήν διέμενε ο πατέρας του Γιάννη Μπέση ο οποίος είχε το παρατσούκλι “Μπούζας”. Έτσι οι παλαιοί Αιγινήτες ονόμασαν το φάρο, ως φάρο του “Μπούζα”.
Σήμερα ο φάρος είναι αυτόματος αλλά το κτίριο μοιάζει εγκαταλελειμμένο. Είναι φτιαγμένο από Αιγινήτικη πέτρα, αλλά δυστυχώς είναι ασβεστωμένο. Στο εσωτερικό του φάρου υπάρχει μία θαυμάσια πέτρινη στριφτή σκάλα που οδηγεί στο «μπαλκόνι» του φάρου.
Οι πέτρινοι φάροι της Ελλάδας μας είναι τα σημαντικότερα μνημεία της ναυτικής μας παράδοσης, και δυστυχώς ο φάρος του Μπούζα, σήμα κατατεθέν της Αίγινας, είναι παραδομένος στη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη.
Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε επίσημα τον Φάρο ως Μνημείο Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας με το ΦΕΚ 605,11/10/2019, μετά από πρόταση του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Φάρος χαρακτηρίστηκε ως μνημείο επειδή:
α) αποτελεί μέρος του φαρικού δικτύου του 19ου αι. του Αργοσαρωνικού,
β) έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή και είναι μοναδικό δείγμα ειδικής κατηγορίας κτηρίων (λιθόκτιστων φάρων)
γ) συμβάλει στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή,
δ) είναι συνδεδεμένος με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος και επειδή
ε) αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς αλλά και τους κατοίκους του νησιού.
Απομένει η πλήρης αναστήλωση του φάρου και ανάδειξη της εξαιρετικής πέτρινης δομής του (που καθυστερεί υπερβολικά).
 
 
Φενέκος - Newpost.grΟ Στέλιος Φενέκος είναι Υποναύαρχος (ε.α.) του Π. Ν., ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος σήμερα του πολιτικού κόμματος Κοινωνία Αξιών που ιδρύθηκε το Μάϊο του 2012. Υπήρξε επίσης γνωστός αθλητής του μπάσκετ την περίοδο 1973-1991. Διετέλεσε Πρόεδρος στον αθλητικό σύλλογο Α.Ο. Σπόρτιγκ τα έτη 2010 και 2011.