Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επίθεση της Ρωσίας μέσα από χάρτες, βίντεο και  φωτογραφίες | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Του Αντιστρατήγου (ε.α.) Λάμπρου Τζούμη*

 

Είναι μια επιχείρηση που σχεδιάστηκε και διεξάγεται με απόλυτη ακρίβεια από ρωσικής πλευράς και παντελή έλλειψη προετοιμασίας από ουκρανικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ζελένσκι κήρυξε γενική επιστράτευση αφού είχε ήδη ξεκινήσει η ρωσική επίθεση.
 
✔ Έλλειψη διάθεσης για οποιαδήποτε αντίσταση από ουκρανικής πλευράς γεγονός που το κατέδειξαν οι φάλαγγες χιλιομέτρων από αυτοκίνητα με σκοπό να απομακρυνθούν από τις μεγάλες πόλεις, στα οποία δεν επέβαιναν μόνο υπερήλικες και γυναικόπαιδα αλλά και νεαρά άτομα. Δεν νομίζω να φαντάζεται κάποιος ότι θα μπορούσε να δει τέτοιες εικόνες σε ανάλογη περίπτωση στο Ισραήλ.!
 
✔ Παρά την απόλυτη αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας υπήρξε πολύ γρήγορη κατάρρευση του συστήματος αεράμυνας, καθόσον λίγες ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης ρωσικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το Κίεβο κατευθυνόμενα στο αεροδρόμιο της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι η στόχευση από ρωσικής πλευράς ήταν απόλυτα επιτυχής.
 
✔ Οι επιχειρήσεις στο έδαφος διεξάγονται σε περιορισμένη κλίμακα και με καθυστέρηση από τις ρωσικές δυνάμεις, αν ισχύουν αυτά που βλέπουμε στα ΜΜΕ, ενδεχομένως για την αποφυγή απωλειών αμάχων.
 
✔ Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κυρίως από εικόνες μέσα στις πόλεις, προσομοιάζει περισσότερο με παρέλαση παρά με επιθετική επιχείρηση σε εχθρικό έδαφος. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση από ουκρανικές δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανισορροπία στρατιωτικής ισχύος κάποια αντίσταση έστω περιορισμένης κλίμακας θα ήταν αναμενόμενη.
 
✔ Υπήρξαν προσβολές στα δυτικά της Ουκρανίας πολύ κοντά στα πολωνικά σύνορα, προκειμένου ενδεχομένως να σταλεί ένα μήνυμα και στο ΝΑΤΟ.
 
✔ Τέλος να τονιστεί για μια ακόμα φορά η επιλεκτική ευαισθησία της Δύσης για κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ είναι “ΤΥΦΛΗ” στην εδώ και 50 χρόνια τουρκική βαρβαρότητα στην Κύπρο που έχει κουρελιάσει το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
 
Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο που λέει "UKRAINE MOLDOVA Chisinau Tiraspol Odessa RUSSIA CRIMEA ROMANIA"Η αντιπαράθεση που μεταδίδουν τα ΜΜΕ ότι πραγματοποιείται στο Κίεβο, έχει περισσότερο ανθρωπιστικό παρά επιχειρησιακό ενδιαφέρον. Η ανύψωση ενδεχομένως της ρωσικής σημαίας στο Προεδρικό Μέγαρο από την ώρα που ρωσικά άρματα έχουν φτάσει στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, αφορά μόνο θέμα γοήτρου και τη σύλληψη του Ζελένσκι, ενέργεια που μπορεί να πραγματοποιηθεί με ειδικές δυνάμεις.
 
✔ Οι επιχειρήσεις στο Νότο στην περιοχή της Αζοφικής και Μαύρης θάλασσας παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθόσον τυχόν κατάληψη της εδαφικής ζώνης από την Μαριούπολη μέχρι την Κριμαία και στη συνέχεια μέχρι την Υπερδνειστερία στα σύνορα με τη Μολδαβία, που έχει κηρύξει την αυτονομία της από το 1990, θα καταστήσει την Αζοφική ρωσική λίμνη και θα αποκόψει κάθε έξοδο της Ουκρανίας στη θάλασσα. Επίσης θα επιλύσει το θέμα ανεφοδιασμού της Υπερδνειστερίας με οδική πρόσβαση που τώρα πραγματοποιείται από τον αέρα.
 
✔ Τα Άρματα και το Μηχανοκίνητο Πεζικό της Ουκρανίας έχουν εμπλακεί στην περιοχή του Χάρκοβου των ανατολικών συνόρων που αναμενόταν η ρωσική εισβολή και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε ενίσχυση ή ανατροπή στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κίεβο. Να θυμηθούμε την γερμανική εισβολή το 1941, όταν παρά την ηρωική αντίσταση των μαχητών στα οχυρά της γραμμής Μεταξά οι Γερμανοί με υπερκέραση ανάγκασαν την Ελλάδα σε συνθηκολόγηση.
 
 
 
Ο Λάμπρος Τζούμης είναι Αντιστράτηγος ε.α. Απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιτελών του Στρατού Ξηράς, της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Υπηρέτησε στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ ως επιτελής και σε διευθυντικές θέσεις. Σε εθνικό επίπεδο, τμηματάρχης Συνδρομής στην Αντιμετώπιση Καταστροφών. Στο ΝΑΤΟ εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις επιτροπές Civil Emergency Planning και Senior Civil Emergency Planning Committee. Διοικητής του 286ου Τάγματος Πεζικού στη Λήμνο, του 38ου Συντάγματος Πεζικού στη Ρόδο της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου και της 88ης ΣΔΙ (Ταξιαρχίας Λήμνου). Υποδιοικητής της ΧVI Mηχανοκίνητης Mεραρχίας Πεζικού (Διδυμότειχο).