Μπορεί να είναι εικόνα ωκεανός και φύση

Του Υποναυάρχου (εα) Δημητρίου Τσαιλά ΠΝ*

 

Μια Γιορτή Ευγνωμοσύνης και Προβληματισμού.
Όπως και με αρκετές εορτές, πολλοί Έλληνες περνούν το ελεύθερο χρόνο τους με φίλους και την οικογένεια χωρίς να σκέφτονται γιατί αυτή η ημέρα έχει αφιερωθεί για εορτασμό.
Η Ημέρα Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων έχει οριστεί ως η στιγμή για τον Ελληνισμό να εκφράσει την εκτίμησή του για τους βετεράνους που υπηρέτησαν στο παρελθόν αλλά και στο παρόν. Αυτούς που ήταν πρόθυμοι να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να υπηρετήσουν την Πατρίδα μας και να υπερασπιστούν τον τρόπο ζωής μας.
Η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια γιορτή ευγνωμοσύνης και προβληματισμού. Είναι μια στιγμή να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που είναι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι Ημέρα Μνήμης των πεσόντων, εκείνων που δεν δίστασαν να προσφέρουν το απόλυτο τίμημα υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα. Η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων εστιάζει σε όλους όσους έχουν υπηρετήσει, όχι μόνο στους πεσόντες. Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τις ταλαιπωρίες που έχουν περάσει και τη συνεισφορά τους στους εθνικούς αγώνες, επίσης.
Η Ημέρα Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων προσφέρει την ευκαιρία να δείξουμε την εκτίμηση για τους ζώντες βετεράνους μας και όσους υπηρετούν αυτήν τη στιγμή στις ένοπλες δυνάμεις. Το στρατιωτικό προσωπικό και οι οικογένειές τους κάνουν συχνά θυσίες, μεγάλες και μικρές σε τακτική βάση, και αυτό δεν πρέπει να λησμονείται.
Ίσως ακόμη πιο σημαντικό, η Ημέρα Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων βοηθά στη συνέχιση της καλλιέργειας μιας κουλτούρας προσφοράς υπηρεσίας στη νεολαία της Ελλάδας. Το να δείξουμε εκτίμηση για τους βετεράνους μας βοηθά να γίνει αυτό. Τιμώντας τη στρατιωτική θητεία και εκπαιδεύοντας τους νέους γιατί είναι τόσο σημαντική, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα ανταποκριθούν επίσης στο κάλεσμα εάν χρειαστεί και θα καταλάβουν καλύτερα ότι η έντιμη υπηρεσία στην Πατρίδα είναι απαραίτητη για την προστασία της Ελλάδας από μια σειρά απειλών.
Θα ήταν ωραίο να σκεφτούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες τη σημασία της προσφοράς υπηρεσίας. Όμως αφθονούν οι οδυνηρές υπενθυμίσεις που δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αντεθνικών επεισοδίων, έχουμε βιώσει τις ύβρεις προς το εθνόσημο και τη στολή μας. Αυτή η απεχθής στάση υπάρχει ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα των κυβερνήσεων. Γνωρίζουμε το στρατηγικό σύμβουλο της προηγουμένης κυβερνήσεως πως εξέφρασε την απέχθειά του κατά της στρατιωτικής θητείας.
Σήμερα, η Τουρκία αμφισβητεί την εθνική μας ασφάλεια και η απειλή από τη διεθνή τρομοκρατία παραμένει πάντα παρούσα. Εάν η Ελλάδα πρόκειται να συνεχίσει να επιβιώνει και να ευημερεί σε έναν επικίνδυνο κόσμο, η νεολαία του σήμερα και του αύριο θα χρειαστεί να επιδείξει τον ίδιο πατριωτισμό, θάρρος και αποφασιστικότητα που παραδειγματίζονται από τους σημερινούς και πρώην βετεράνους μας.
Η 21η Νοεμβρίου είναι η ιδανική στιγμή για να αναδείξετε και να τιμήσετε την υπηρεσία και τη θυσία τους. Αυτή την Ημέρα Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ας αφιερώσουμε όλοι λίγο χρόνο για να το κάνουμε αυτό.
 
 
*Ο Υποναύαρχος Δημήτριος Τσαϊλάς δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, είναι μέλος και ερευνητής του Ινστιτούτου για την Εθνική και Διεθνή Ασφάλεια.