Η Ζωή στα Ελληνικά Υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι το νέο βιβλίο της πολυγραφότατης και φίλης του Συνδέσμου μας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου.

Το συγκεκριμένο βιβλίο ξεκινά με μια στιχομυθία μεταξύ ενός Δοκίμου και του Καθηγητή Ιστορίας Κασσιμάτη που λαμβάνει χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1926. Ο καθηγητής ερωτάται με τι μέσα θα πολεμήσουν έναν υπέρτερο και καλύτερα εξοπλισμένο εχθρό. Ο καθηγητής τότε δείχνει από το παράθυρο την παμπάλαια άκατο της φρεγάτας ΕΛΛΑΣ και απαντάει λακωνικά και με περηφάνια «Με την άκατον!». Η ερώτηση του απλού Δόκιμου και η απάντηση του σεβαστού Καθηγητή σ’ ένα ερώτημα εξαιρετικά επίκαιρο, που ταλανίζει την Ελλάδα ανά τους αιώνες, η οποία συναντά στο διάβα της ισχυρούς εχθρούς, εχθροί που επιβουλεύονται την ακεραιότητα της χώρας μας, προϊδεάζει για το που εστιάζει το βιβλίο. Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο δεν μιλά για τις σελίδες δόξας που κατέγραψε στο ναυτικό αγώνα η Ελλάδα και που έχουν παρουσιαστεί σε πλειάδα γραπτών και μέσων αλλά για την κατάσταση του υποβρύχιου Στόλου πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, καθώς επίσης και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα πληρώματα τους με αυτοθυσία και αυταπάρνηση. Εδώ δεν θα διαβάσετε για τον θρυλικό ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ και το ηρωικό τέλος των ΚΑΤΣΩΝΗ, ΠΡΩΤΕΑ και ΤΡΙΤΩΝΑ, αλλά για το πώς έζησαν μέσα σε αυτά τα 50 μέλη του πληρώματος τους, τι έτρωγαν, πως κοιμόνταν, πως περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους, τις πατέντες που σκαρφίζονταν για να επιλύσουν την έλλειψη ανταλλακτικών, τα παιχνίδα της μοίρας, τις προσπάθειές τους, τα αστεία τους, τις αγωνίες τους και τις χαρές τους, μέσα από τις μαρτυρίες αυτών που τα στελέχωσαν.

 
Yποβρύχια στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας

Η Ελλάδα στην έναρξη του πολέμου διέθετε έξι υποβρύχια. Τα γαλλικής κατασκευής υποβρύχια ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ-1) και ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (Υ-2), ναυπήγησης 1925-27, και τα γαλλικής κατασκευής ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3), ΝΗΡΕΥΣ (Υ-4), ΤΡΙΤΩΝ (Υ-5) και ΓΛΑΥΚΟΣ (Υ-6), ναυπήγησης 1926-29. Στην συνέχεια οι Βρετανοί θα παραχωρήσουν δύο ακόμα υποβρύχια. Τα ΜΑΤΡΟΖΟΣ (Υ-7), ιταλικής κατασκευής που αιχμαλωτίσθηκε και παραχωρήθηκε από την Βρετανία το 1942, και το ΠΙΠΙΝΟΣ (Υ-8), βρετανικής κατασκευής που επίσης παραχωρήθηκε από την Βρετανία, το 1943. Οι καταγραφές της εποχής ξεκαθαρίζουν πως τα υποβρύχια δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση παρουσιάζοντας περιορισμένο βάθος κατάδυσης, τεχνολογική υστέρηση, προβληματικοί μηχανισμοί και συστήματα, ελλείψεις σε ανταλλακτικά, χαμηλές επιδόσεις σκάφους και συστημάτων, κακή ποιότητα κατασκευής και παλαιότητα υλικού, χαμηλή διαθεσιμότητα και αξιοπιστία και συχνή ανάγκη επισκευών. Σκάφη που τα οποία σε οποιοδήποτε άλλο Ναυτικό θα είχαν ήδη παροπλισθεί. Η Ελλάδα όμως δεν είχε αυτή την πολυτέλεια. Άνδρες απλοί, καθημερινοί και ποτισμένοι με αξίες και παραδόσεις τα κράτησαν σε ενέργεια και πολέμησαν με όλες τις δυνάμεις τους με αυτά, χωρίς να λογαριάσουν να γυρίσουν ποτέ πίσω και να κιοτέψουν στην αδιαμφισβήτητη συντριπτική υπεροχή του εχθρού σε αριθμό πολεμικών και στην τεχνολογική ανωτερότητα του υλικού. Υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας και την τιμή της στο ακέραιο υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Και έδωσαν τη ζωή τους για εμάς. (ΠΗΓΗ: Naval Analyses)

Από το αντικείμενο και μόνο του συγκεκριμένου βιβλίου εκτιμάται ως πλέον βέβαιο ότι θα συγκιν΄΄ησει και θα καθηλώσει τον κάθε αναγνώστη. Πιστεύοντας την αγαπητή Κρίστυ από την μέχρι τώρα συγγραφική πορεία της, θεωρούμε εκ των προτέρων ότι με το έργο αυτό ε΄χει κάνει άλλο ένα άλμα υπέρβασης στην ανάδειξη ιστορικών γεγονότων, στο συναίσθημα και στην ποιότητα. Προτείνουμε επομένως σε όλους να διαβάσουμε το βιβλίο αυτό και να ταξιδευτούμε. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ!

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες συνοπτικές βιβλιοκριτικές. 

“Ένα μοναδικό βιβλίο που προσεγγίζει τον άνθρωπο, την ανδρεία, τον πατριωτισμό, την αυταπάρνηση, την μοναξιά, την συναδελφικότητα, ακόμη και τον φόβο που μακριά από αγαπημένους είναι προσηλωμένος στο καθήκον για την πατρίδα και υπερήφανος που υπηρετεί στα Υποβρύχια. Η συγγραφέας σκάβει βαθειά με ευαισθησία και διακριτικότητα, ερευνά και αναδεικνύει τον άνθρωπο που δίνει ζωή στα σίδερα, στις μηχανές, στα όπλα. Ασφαλώς “Η Ζωή στα Υ/Β του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου” θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της βιβλιογραφίας που αφορά στην ιστορία των Υποβρυχίων μας”. (Αντιναύαρχος Γ. Δεμέστιχας ΠΝ, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου)

“Η ζωή των ναυτικών μέσα στα υποβρύχια του Β’ παγκοσμίου είναι συναρπαστική, επικίνδυνη και μια αχαρτογράφητη ιστορία. Η συγγραφέας προσεγγίζει με σεβασμό τον αθέατο κόσμο τους και απαντά σε όσα θα θέλαμε να μάθουμε. Από τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης μέχρι την αγωνία της πολεμικής αναμέτρησης”. (Χρίστος Βασιλόπουλος – Δημοσιογράφος / Εκδότης / “Μηχανή του Χρόνου”)

“Η συγγραφέας πετυχαίνει να “καταδυθεί”, να εισχωρήσει και να φωτίσει τις καταστάσεις μέσα από την ανθρώπινη οπτική, μέσα από τα πιο καθημερινά ζητήματα αλλά και τα μεγαλύτερα διλήμματα που ξετυλίγονται μπροστά στον αναγνώστη που παρακολουθεί συνεπαρμένος, βάζοντας αυθόρμητα τον εαυτό του στο ρόλο των ηρώων που περιγράφονται. Και το πετυχαίνει με τον πλέον ρεαλιστικό και συγκινητικό τρόπο. Είναι βέβαιο πως το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία για τον υποβρύχιο πόλεμο έχοντας ως πλεονέκτημά του το καλογραμμένο κείμενο και την ενδελεχή έρευνα σε αρχεία και μαρτυρίες”. (Θάνος Παπαδημητρόπουλος – Πλωτάρχης (Ο) ΠΝ Υπεύθυνος Ι.Α. Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού)