Αναδημοσιεύεται επιστολή του μέλους του Συνδέσμου μας Πλοιάρχου (εα) Μάνθου Δημητρίου προς την εφημερίδα ”ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, αναφορικά με άρθρο που δημοσιεύτηκε στη συγκεκριμένη εφημερίδα, σχετιζόμενο με τους εύζωνες. Στο εν λόγω άρθρο μεταξύ άλλων γελοιοποιείται με απαράδεκτο τρόπο η στολή των ευζώνων. Η διαμαρτυρία επομένως ήρθε αυθόρμητα και αντανακλά τις θέσεις και τις απόψεις όχι μόνο των στελεχών των ΕΔ συλλήβδην, αλλά και των Ελλήνων συμπατριωτών μας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η «Καθημερινή» μια ιστορική εφημερίδα φιλοξενεί αρθρογράφους και γραπτά που προσβάλλουν την ιστορία της πατρίδας μας. Εκτιμάται ότι έχει συνειδητοποιηθεί το ατόπημα καθώς δεν έχει δοθεί η παραμικρή περαιτέρω διάσταση.

Για να γνωρίζουμε, οι στολές των ευζώνων βασίζονται στις παραδοσιακές φορεσιές που καθιερώθηκαν ως η επίσημη εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επανάστασης του 1821. Tο κόκκινο φέσι συμβολίζει την αιματοχυσία της επανάστασης κατά των Τούρκων και τα μαύρα κρόσια τα δάκρυα κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής, καθώς και το δάκρυ του Χριστού κατά στη Σταύρωση. Το άσπρο πουκάμισο το λευκό φως του ήλιου της Ελλάδος και την αγνότητα των Εθνικών Αγώνων. Το μαύρο γιλέκο συμβολίζει το σκοτάδι της σκλαβιάς από τους Τούρκους. Αποτελεί το δυσκολότερο, όσον αφορά την κατασκευή του, κομμάτι της ευζωνικής στολής. Διαθέτει λευκά και επίχρυσα νήματα, με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας. Ένα από αυτά αποτελούν τα αρχικά Χ και Ο, τα οποία θεωρείται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις χριστιανός και ορθόδοξος. Οι 400 πιέτες της φούστας συμβολίζουν τα 400 χρόνια τουρκικής σκλαβιάς. Τα πρώτα τάγματα ευζώνων ιδρύθηκαν το 1868, και η λέξη «εύζων» σημαίνει «ο καλά ζωσμένος», όρος γεννημένος στην Ομηρική Εποχή. Η ένδοξη δράση των ευζωνικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και των υπόλοιπων ένοπλων συγκρούσεων του 20ού αιώνα στις οποίες είχε εμπλακεί ο ελληνικός στρατός, υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα οι εύζωνοι να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων.

Μετά από το σχετικό πρόλογο διαβάστε στη συνέχεια την αποσταλείσα από τον κ. Δημητρίου επιστολή

Κύριε διευθυντά
Αφού η «Κ» ελοιδόρησε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα τα ιερά και τα όσια του λαού μας με τις γελοιογραφίες των γελοιογράφων της, έρχεται τώρα και ο κ. Στέφανος Κασιμάτης, ο οποίος στο δημοσίευμά του στο φύλλο της Παρασκευής 24-4-2020 λοιδορεί τους άνδρες της προεδρικής φρουράς και την εθνική μας ενδυμασία, την ηρωική φουστανέλα και το τσαρούχι. Θέλω να πιστεύω ότι οι αναγνώστες της «Κ» γνωρίζουν τι έχουν προσφέρει η φουστανέλα και το τσαρούχι στους αγώνες του έθνους μας για την ελευθερία. Είμαι βέβαιος ότι με υπερηφάνεια και θαυμασμό καμαρώνουν και ριγούν όταν βλέπουν τους λεβέντες ευζώνους της προεδρικής φρουράς να παρελαύνουν, να απονέμουν τιμές σε επίσημους προσκεκλημένους ή να φυλάσσουν, ακοίμητοι φρουροί, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Οταν μία ιστορική εφημερίδα θίγει ιερά, όσια και ιστορία, θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά τις αντιδράσεις των αναγνωστών της.

Ματθαίος Μ. Δημητρίου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.