Μια ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη επιστολή του εκ των πρωτεργατών της δημιουργίας της Ναυτικής μας Αεροπορίας, σε ότι αφορά στα Ε/Π του ΠΝ, Πλοιάρχου(ε.α.) (Μ) Μ. Δημητρίου, η οποία δημοσιεύθηκε στο φύλλο της “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” της 18 Δεκ. 19. Προέκυψε μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ε/Δ-Α/Δ ΚΟΤΡΩΝΙ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 40 χρόνων αδαλείπτου πτητικής λειτουργίας των Ε/Π ΑΒ-212. Πολλοί από εμάς βρεθήκαμε εκεί, στο χώρο μας, συναντώντας παλιούς συνεργάτες και φίλους, αντιμέτωποι με τις μνήμες που μας συνοδεύουν. Είναι σίγουρο ότι οι λίγες γραμμές της παρακάτω επιστολής ανταποκρίνονται ακέραια στα συναισθήματα και βιώματα όλων μας που υπηρετήσαμε κατά καιρούς στα Ε/Π του ένδοξου Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ναυτική Αεροπορία, μνήμες και συνέχεια

Κύριε διευθυντά
Η πρόσκληση του διοικητού της 1ης Μοίρας Ελικοπτέρων (Ε/Π) του Π.Ν. έγραφε: «Εορτασμός 40 χρόνων Ε/Π ΑΒ 212ASW-EW στο Π.Ν., Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στις 11.00». Ανεβήκαμε στο ελικοδρόμιο (Ε/Δ) του Π.Ν., στο Κοτρώνι του Μαραθώνα, για να σμίξουμε παλιοί και νέοι πιλότοι, ιπτάμενοι μηχανικοί, ιπτάμενοι χειριστές συσκευών, συντηρητές συσκευών και συστημάτων Ε/Π. Να θυμηθούμε τα παλιά, όταν πριν από 40 χρόνια εκπαιδευόμαστε και παραλαμβάναμε με υπερηφάνεια τα νέα αυτά όπλα του Ναυτικού μας και να τα δούμε να είναι ακόμα σε επιχειρησιακή λειτουργία και ετοιμότητα, έχοντας πάνω από 70.000 ώρες πτήσεων. Να θυμηθούμε το πρώτο από αυτά τα Ε/Π που παραλάβαμε, το Π.Ν. 21, που συνέδεσε τον πλευρικό του αριθμό με την ιστορία και την ηρωική θυσία των Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Εκτορα Γιαλοψού στα Ιμια. Να αναλογιστούμε ότι, εκτός από το πολύτιμο, αμιγώς στρατιωτικό σκέλος, τα Ε/Π αυτά, και βέβαια και τα νεότερα, έχουν επιτελέσει, και συνεχίζουν, τεράστιο κοινωνικό έργο, με διακομιδές ασθενών από νησιά και πλοία και διασώσεις κινδυνευόντων σε πλοία, θάλασσα και ξηρά. Να δούμε το Ε/Π Π.Ν. 22 έπειτα από 40 χρόνια, σε μια πτήση επιδείξεως, να χορεύει, σαν έφηβος, στον καταγάλανο ουρανό πάνω από το Ε/Δ.

Να συνειδητοποιήσουμε ότι το Ναυτικό μας σέβεται, τηρεί και τιμά τις παραδόσεις του και τους πρωτοπόρους και ότι ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τους παλιούς με τους νέους συναδέλφους είναι πολύ γερός και δεν κόβεται, παρά τις προσπάθειες κάποιων ανεγκέφαλων που κάποτε επιχείρησαν να τον κόψουν.

Να βεβαιωθούμε ότι, από το 1975 που πήραμε τα πρώτα τέσσερα Ε/Π Alouette III, οι προσπάθειές μας να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο για το Π.Ν. δεν πήγαν χαμένες, αλλά, απεναντίας, άξιοι συνεχιστές αξιοποιούν το πολύτιμο αυτό όπλο που διαρκώς εκμοντερνίζεται και ανανεώνεται. Εμπλεοι αναμνήσεων και υπερηφάνειας για τη σύγχρονη Ναυτική Αεροπορία μας, αποχωρήσαμε από την εκδήλωση ευχόμενοι καλές προσαπογειώσεις, προσαπονηώσεις και πτήσεις.

Ματθαιος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.