Από την ομάδα του FB 353 ΜΝΑΣ αναρτήθηκε το σχετικό δημοσίευμα στο amynaGR, το οποίο αναπαράγεται για την ενημέρωση των αναγνωστών μας. Παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο η πληροφορία όσο και οι σχετικές παραπομπές που αφορούν στην αναγκαιότητα αναβάθμισης των ΑΦΝΣ και στον ναυτικό αγώνα στο Αιγαίο, εστιάζοντας στη σημασία του ναρκοπολέμου.

Το State Department αποφάσισε να εγκρίνει την πώληση – μέσω EDA – στην Αργεντινή, τεσσάρων P-3C, καθώς και σχετικό εξοπλισμό υποστήριξης. Το εκτιμώμενο κόστος της παραπάνω προμήθειας είναι 78 εκατομμύρια δολάρια. Ο Οργανισμός DCSA παραχώρησε την απαιτούμενη πιστοποίηση που κοινοποίησε στο Κογκρέσο σχετικά με την παραπάνω προμήθεια, στις 19 Δεκεμβρίου.
Το P-3C Orion είναι ένα τετρακινητήριο αεροσκάφος σχεδιασμένο για να εντοπίζει και να εμπλέκει τα εχθρικά υποβρύχια και πλοία επιφανείας, καθώς και για να ασκεί διοίκηση και έλεγχο στον στόλο. Το P-3C διαθέτει εξελιγμένους αισθητήρες υποβρύχιας ανίχνευσης όπως εξοπλισμό ανίχνευσης κατεύθυνσης συχνότητας και εμβέλειας (DIFAR) και εξοπλισμό ανίχνευσης μαγνητικών ανωμαλιών (MAD). Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει ένα μικτό ωφέλιμο φορτίο όπλων τόσο εσωτερικά, όσο και σε πτερυγικούς φορείς.
Η προτεινόμενη πώληση περιλαμβάνει επίσης:
Τέσσερις επιπλέον στροβιλοκινητήρες για προσπορισμό ανταλλακτικών.

Εξοπλισμό επικοινωνιών.

Εξοπλισμό ραντάρ.

Υπέρυθρο / ηλεκτροοπτικό εξοπλισμό.

Συντήρηση αεροσκαφών.

Υποστήριξη / ανταλλακτικά.

Εξοπλισμό υποστήριξης.

Δημοσιεύσεις.

Εκπαίδευση.

Μεταφορά αεροσκαφών. 

υλικοτεχνική και άλλη τεχνική βοήθεια.

Με την παραπάνω προμήθεια, η Αργεντινή θα αντικαταστήσει τα 6 P-3B Orion που διαθέτει, λόγω της παλαιότητάς τους.

Φυσικά οι Αργεντίνοι είναι “κουτοί”, καθώς με μόλις 750 εκ.δολάρια, θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν τα P-3B τους, και να τα έχουν έτοιμα μετά από μια δεκαετία περίπου. Να έκαναν δηλαδή , ο,τι κάνουμε κι εμείς οι “έξυπνοι”.
Παλαιότερα άρθρα μας σχετικά με τα P-3 και τη χρησιμότητά τους.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η αναγκαιότητα της αναβάθμισης των P-3 Orion από το ΠΝ. https://amynagr.blogspot.com/2019/05/p-3-orion.html  

Ναυτικός αγώνας στο Αιγαίο και η σημασία του θαλάσσιου ναρκοπολέμου https://amynagr.blogspot.com/2019/05/sea-mines.html